Zorg voor de privacy van inwoners

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dit betekent versterking en uitbreiding van privacyrechten van burgers en meer verantwoordelijkheid voor organisaties. Inmiddels heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) twee gemeenten onderzocht en ‘op de vingers getikt’. “Bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet verzamelen gemeenten meer persoonsgegevens van mensen dan noodzakelijk voor hun zorgvraag. Dit is in strijd met de privacywetgeving,” aldus de AP. Voorzitter Aleid Wolfsen: “Het gaat hier om persoonsgegevens van kwetsbare mensen. Het is belangrijk dat gemeenten hier zorgvuldig mee omgaan. Goede zorg en een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alle gemeenten die een ZRM (Zelfredzaamheidsmatrix) gebruiken, moeten hun werkwijze hierop aanpassen.”

Op de bijeenkomst van 9 maart a.s. praat het netwerk met elkaar over deze aangescherpte wetgeving en wat zij hierin kunnen doen.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen Nieuws, Wmo met de tags , , , , . Bookmark de permalink.